Utblick mot zinnevärlden

Nedanstående fanzinerecensioner är skrivna av Hans Persson.

STET 5. (Leah Zeldes Smith, 17 Kerry Lane, Wheeling, IL 60090, USA; leah@smith.chi.il.us)

STET är ett rejält genzine med en mycket väl tilltagen LoC-spalt. Breven upptar faktiskt mer än hälften av det här numrets 96 sidor. Ett av breven berömmer förresten 1992 års ConFuse och informerar om 1993 års version. Brevspalten här är för övrigt relativt lugn; redaktören har hållit sig i skinnet och inte kommenterat mer än en bråkdel av breven.

Det övriga innehållet i STET är kanske inte några riktiga toppnoteringar men å andra sidan så är det mesta ganska lågmält och personligt hållet så det gör ingenting -- brevspalten bistår med tillräckligt varierad debatt.

Kul att notera var att fanzinet ges ut av en amerikan som inte har en TV -- jag trodde knappt att det fanns sådana.

Megazinet 22. (c/o Peter Forsberg, Siriusvägen 39, 135 47 Tyresö)

I Megazinet (som är betydligt seriösare än det först verkar, trots att Anders Hultman är bland de medverkande) hittar man lite skvaller, ett gäng bokrecensioner, en tråkig intervju med en trollkarl som jag inte förstod vad det hade här att göra och ett par taffliga noveller förutom den obligatoriska redaktörspalten.

Jupiter Jump 11. (Mark Manning, 1709 South Holgate, Seattle, WA 98144, USA)

Jupiter Jump är egentligen Marks bidrag till SAPS, en amerikansk samsändningsorganisation för fanzines, men han skickar ut den till en del personer som inte är med där också. Största delen av det här numret tas upp av kommentarer till tidigare SAPS-sändningar och debatter därifrån. Det finns även annat, dock, den här gången i form av ett brev från Sverige där Holger Eliasson beskriver ett antal Stockholmsfans genom en icke-fans ögon.

Mimosa 12. (Dick & Nicki Lynch, P.O. Box 1350, Germantown, Maryland 20875, USA; 2/The Usual)

Ännu ett tjockt (72 sidor) nummer av Mimosa har anlänt och är som vanligt genomgående mycket bra. Några nedslag i innehållet: En kongressrapport från fanzinefankongressen CorFlu som verkar ha varit ungefär i ConFuses storlek (läser man amerikanska fanzines får man lätt intrycket att det överhuvudtaget inte existerar kongresser med mindre än 500 -- 1000 deltagare), en personlig betraktelse över Isaac Asimov av en av hans vänner sedan 1930-talet och tillika ägare av halva Gnome Press som en gång gav ut originalutgåvorna av till exempel I, Robot och Foundation och en berättelse om hur det kan gå till att bli biten av science fiction-flugan samtidigt som man befinner sig mitt i ett stridande förband i Vietnam.

Precis som vanligt är det mycket avslappnat, trevligt och välgjort. För dig som vill prova på hur fanzines borde vara -- beställ ett nummer av Mimosa och se efter. Du kommer inte att ångra dig! Till sist bör det väl kanske nämnas att Mimosa vann årets Hugo för bästa fanzine.


LSFF:s hemsida