Ordförandespalt

Andreas Björklind

''Framtiden är redan här.''

Är det en kliché eller är det verkligen så att framtiden har sprungit ikapp oss? Rent filosofiskt känns det främmande att uttrycka sig så. Framtiden borde definitionsmässigt vara det som ligger framför oss längs den tänkta tidslinjen. Genren science fiction har under sina sju första decennier förändrats. Mycket av det som författare beskrivit och fantiserat om har förverkligats. De mest imponerande förändringarna, som gör att framtiden känns mycket aktuell, är rymdfarten, bioteknologin och datorkommunikationen. När supermakterna började skicka ut astro- och kosmonauter i universum var det nog många science fiction-fans som nickade och log. Biotekniken med DNA och genmanipulation öppnar många nya möjligheter för mänskligheten, och skickar en och annan kall kåre längs ryggarna på många science fiction-läsare. Kommunikation med hjälp av datorer anses vara en av de största uppfinningarna. Inte för att tekniken är särskilt spektakulär, utan snarare för de möjliga användningsområden som erbjuds.

Internet och world-wide web (www) är verkligen en stor nyhet även för science fiction-världen. Kanske främst för science fiction-fans. Sedan USENET:s vagga har science fiction funnits representerat i olika former. Från början i olika diskussionsgrupper, men på senare tid mer och mer i fandoms ursprungliga publikationsform: fanzines. På www kan man inte tala om fanzine-döden! Fler och snyggare fanzines har kanske inte funnits i fandoms historia. På www och Internet kan man hitta alla sammanställningar av författare och verk, förekommande teman, recensioner av filmer, avsnittsguider till TV-serier, och så vidare. Detta har tidigare endast professionella kunnat sammanställa, men nu kan fans på ett helt nytt sätt publicera sina egna alster i den elektroniska fanzine-formen.

Apropå framtiden. Snart fyller LSFF tio år. Under föreningens levnad har vi haft ungefär samma medlemsantal. Som jag brukar skriva i ordförandespalten inför årsmötet (i februari), så är det kanske intressant att hitta nya former för föreningsaktiviteter för att locka nya medlemmar. Eller är det så att vi inte vill växa snabbt och till nya höjder? Vi kanske vill vara en heterogen massa på ungefär fyrtio fans.

Kom till årsmötet, eller ett vanligt medlemsmöte, och berätta varför du är med i Sveriges bästa science fiction-förening.


LSFF:s hemsida