The Adventures of Brisco County, Jr.

Leif Stensson

För omkring ett år sedan började det ännu en ny amerikansk TV-serie av TV3. Det låter inte som någon större revolution, men till skillnad från många andra amerikanska serier är The Adventures of Brisco County, Jr. riktigt sevärd. Den utspelar sig i westernmiljö, men har inslag av science fiction här och var, och är dessutom inspelade med en rejält portion humor. Efter ett drygt halvårs uppehåll har nu serien börjat sändas igen, på samma tid som tidigare, 20.00 på onsdagar. Det som sänts nu är de avsnitt man ''inte hann med'' förra gången.

Serien, som spelades in 1993 -- 1994, utspelar sig i USA på senare hälften av 1800-talet, där Brisco County, Jr. (spelad av Bruce CampbellKanske mest känd som Ash i Evil Dead, men han dök även upp bland annat i filmen Congo (1995) i rollen som Charles Travis, och i The Hudsucker Proxy (1994) som ''Smitty''.) är en tidigare juridikstuderande som gett upp advokatyrket för att som prisjägare ge sig ut på jakt efter banditgänget som dödade hans far, Brisco County, Sr. Efter att alla i gänget fångats in (vilket tar drygt tjugo avsnitt) fortsätter han som ''frilanscowboy''.

Dialogen i serien är ofta rapp, och tempot raskt. Det förekommer en del klichéer, men med rejäl glimt i ögat. På sätt och vis påminner det ganska mycket om den brittiska sextiotalsserien The Avengers i det här avseendet. Förutom westerntemat har serien inslag av science fiction, fantasy, och lite skräck. Ibland. Även på detta sättet påminner den lite om The Avengers.

De flesta rollfigurerna i The Adventures of Brisco County, Jr. är lätta karikatyrer på traditionella ''klichéfigurer''.

Brisco själv är som sagt inte bara prisjägare, utan också utbildad till advokat, men gav upp yrket innan han hann börja, för att ge sig ut på jakt efter ligan som dödade hans far. Han är naturligtvis också inofficiellt västerns bäste skytt; i ett avsnitt skjuter han till exempel prick genom att studsa kulan mot två stekpannor innan den träffar målet, och i ett annat avsnitt skjuter han i en duell en kula in i loppet på motståndarens revolver.

Brisco County, Sr. är Briscos far, som dyker upp som spöke i ett avsnitt. Brisco, Sr. var tydligen en mycket känd sheriff, som blev skjuten av skurken John Bly.

Comet är Briscos häst, och minst sagt ''smarter than your average horse''. Den förstår allt den hör, och kan praktiskt taget tala med Brisco. I ett avsnitt nyligen spelade den schack med professor Wickwire medan de väntar på Brisco. I ett tidigare avsnitt blir den svartsjuk när Brisco provar västerns första motorcykelprototyp, och Brisco får lova att aldrig använda en motorcykel igen innan Comet låter honom sitta upp.

Lord Bowler är smeknamnet på en viss James Lonefeather, en två meter lång prisjägare som av och till arbetar ihop med Brisco. I de flesta sammanhang är han ganska tystlåten, men han brukar ofta beklaga sig över alla komplicerade omständigheter Brisco drar in honom i. På samma sätt som Brisco är västerns bäste skytt är Lord Bowler västerns bäste spårare. En gång noterade han att inte nog med att skurkarna de jagade hade ridit norrut, utan det hade dessutom passerat en gravid björnhona snett över stigen för några dagar sedan. Som svar på Briscos skeptiska min sa han ''the ground speaks to me, Brisco''.

Socrates Poole är affärsjurist, administratör, och -- visar det sig -- hemlig kontaktperson för regeringsagenter. Hans vardagliga arbetsuppgifter verkar vara att hantera löpande affärer åt ett stort företag som ibland hyr in Brisco som eskort till viktiga transporter och liknande. Socrates tenderar att bli indragen i Briscos äventyr ibland, till sitt stora förtret. Han blir nervös om han är borta från sitt skrivbord i mer än ett dygn.

Dixie Cousins är en minst sagt självständig kvinna som dyker upp med jämna mellanrum i serien. Dixie och Brisco är ''bara vänner'', brukar de säga. Bowler brukar flina menande varje gång ämnet kommer upp.

Aaron Viva är sheriff i en liten stad någonstans, och expert på slagsmål, men mest av allt är han elviskopia. Nästan varje replik han yttrar innehåller citat ur en elvislåt. Han dyker upp någon gång ibland.

En annan figur som dyker upp ibland är Whip Morgan, en ung cowboy som ibland arbetar ihop med Brisco. Återfinns oftast i knipa. Flera avsnitt han är med i börjar med att Brisco får hjälpa honom.

Professor Albert Wickwire heter en klurig uppfinnare som alltid har något nytt på lager. Påminner en hel del om Q i James Bond-filmerna, och är något av en andra far för Brisco.

Pete Hutter, korkad skurk som ibland arbetar med Brisco, och ibland arbetar mot honom. Pete är en typisk otvättad slusk som ofta påträffas berusad på en saloon eller nykter i fängelse. Han är dessutom klumpig, och har en hemlig kärleksaffär med sin revolver.

John Bly är superskurk nummer ett i de första tjugo avsnitten. Han har dödat Briscos far i jakten på ''The Three Orbs''.

The Three Orbs är det mest utpräglat science fiction-aktiga i serien, och dominerar ramberättelsen under de första tjugo avsnitten. De är tre mystiska stora guldfärgade klot, ungefär en halvmeter i diameter, med en massa utstickande kristalltappar som går att dra ut och ta loss. I början av serien är det bara John Bly som har ens den blekaste aning om vad kloten är, och hur de fungerar.

Serien har en del återkommande ''gags'', förutom de mer parodiska karaktärsdragen hos personerna; bland annat brukar ungefär vartannat avsnitt konfrontera Brisco med någon form av modern uppfinning; efter omkring tjugofem avsnitt har Brisco bland annat hunnit prova världens första dusch, motorcykel och hamburgare.

Av någon anledning har TV-bolaget Fox, som gjorde serien, lagt den på hyllan efter bara en säsong med ungefär tjugosju avsnitt (inspelade 1993 -- 1994). I en intervju för en tid sedan sa ''Brisco'' själv (det vill säga Bruce Campbell) att han inte trodde det skulle bli några fler avsnitt, men att han gärna skulle medverka om det blev en fortsättning trots allt. På frågan ''Is there anything we can do to get Adventures of Brisco County back on the air?'' svarade han ''Thanks, but I think we should all let it rest in peace at this point. Everyone has done wonderful things, voicing their opinions and all, but the big shots saw fit to nuke it, so ya gotta move on, I guess''.

Hur TV3, som börjat sända serien igen, tänker göra vet jag inte. De har nu börjat med att visa avsnitt 24, och kallat det för ''nypremiär''. Det verkar inte som om de tänker börja visa om från början omedelbart. Förhoppningsvis går hela serien i repris under våren och sommaren.

På det hela taget är The Adventures of Brisco County, Jr. i mitt tycke en av de roligaste nya serierna som sänds på TV under de senaste åren. Missa den inte om och när den kommer igen!


LSFF:s hemsida