På Science Fiction-samkväm

Tommy Persson
Detta är en slags reseberättelse från LSFF:s senaste Stockholmsresa med science fiction-inslag. Lördagen den 1 juni åkte Hans Persson, Britt-Louise Viklund, Padrone och jag till Stockholm för att handla böcker, äta och gå på Science Fiction-samkväm.

Samkvämet arrangerades av SFSF och började klockan 16. På programmet var bokauktion, två föredrag och en paneldebatt. Efter 21 var det planerat att samkvämet skulle fortsätta på en pub i närheten.

Vi planerade att åka från Linköping 9.30 och då det var Hans som körde bil så slapp vi vänta på honom och till vår stora glädje så hade han tankat innan han hämtade upp oss. Vi plockade upp Britt-Louise i Norrköping. Jag hade innan dess lyckats övertala Hans att det var en dålig idé att parkera i Skärholmen och att Norra Mälarstrand var gratis och mycket bättre. Tyvärr hade Britt-Louise läst DN och sett att det var Stockholm Maraton så det skulle vara massor med avspärrningar så Hans tyckte inte han vågade sig in i staden.

På grund av busslaster med pensionärer vid Sillekrog så stannade vi inte på vägen utan var framme i Skärholmen efter 2,5 timmar. Det tog sedan en halvtimme med tunnelbana till centrum. Samkvämet var sedan i Akalla vilket betydde ytterligare en halvtimme resa norrut. Om samkvämet varit i Skärholmen istället så hade vi från Linköping haft 2,5 timmars resväg och de i Akalla 1 timma. Inte så stor skillnad faktiskt.

Padrone och jag gick först till Mimer antikvariat på Tegnergatan. Detta är ett kombinerat religions-filosofi och deckar-antikvariat. Då deckaravdelningen är ganska dålig så var det filosofiböcker som var vårt huvudmål. Jag lyckade med att bara köpa fem böcker. Jag vill ha ett filosofiantikvariat i Linköping också. Sedan gick vi till Akademibokhandeln där jag hittade en vetenskapsfilosofibok som jag länge letat efter. Den hette The Rationality of Science och är skriven av W. H. Newton-Smith. Det jag läst hitintills har varit bra så jag rekommenderar boken.

Vi träffade sedan Hans och Britt-Louise på SF-Bokhandeln klockan 15. Tyvärr så skulle vi äta innan SF-samkvämet så vi hann inte titta på några böcker. Michael Petersén rekommenderade en Thailändsk restaurang som hette Siam och låg några kvarter från SF-Bokhandeln på Stora Nygatan. Den var trevlig med mycket god mat och jag kan rekommendera deras traditionella starka räksoppa som förrätt.

Vi lyckades sedan trots alla fotbollsfanatiker som skulle på VM-match i Solna ta oss ut till Akalla. Samkvämet hölls i en grannskapslokal och det var ungefär 23 personer där. Det började med att Michael Petersén höll en bokauktion. Priserna var mycket låga så man kunde göra en del fynd. Efter det höll Mats Linder ett föredrag om ekologisk science fiction. Han tyckte bland annat att det rådde en viss brist på science fiction-böcker som behandlade problem med kärnkraftverk. Sedan höll Carolina Gómes Lagerlöf ett föredrag om Sherlock Holmes i science fiction. Det verkar vara så att Sherlock Holmes är en mycket populär figur nuförtiden och att han dyker upp i science fiction och att många science fiction-läsare trots att de inte speciellt gillar deckare är mycket förtjusta i Sherlock Holmes. Carolinas teori om varför det är så var att Sherlock Holmes-böckerna med sin Victorianska tid ger samma känsla av ''sense of wonder'' som science fiction ger. Sedan var det en paneldebatt med titeln ''Hur övervintrar sf-fandom fantasyvågen?'' vilket jag trodde skulle handla om litteratur men som istället var tänkt att och verkligen handlade om sf-kongressarrangerande. De senaste Fantastika-kongresserna fick dåligt med deltagare och frågan var om det finns utrymme nuförtiden att arrangera traditionella science fiction-kongresser i Stockholm. Samkvämet för vår del avslutades med att Lars-Olof visade diabilder från ConFuse 92.

Fotbollsmatchen var slut så det var inga problem att åka till Skärholmen och ta bilen hem. Sillekrog har inte öppet efter 23 nuförtiden så det blev raka spåret hem. Vi stannade inte ens vid Stavsjö för att inte handla i deras mystiska drive-in Clock. Detta var en trevlig dagsutflykt. Jag tycker att man ska kombinera Stockholmsresor med någon annan aktivitet än att bara handla saker. Det känns mycket bättre då när man handlar för mycket pengar. Jag rekommenderar att en LSFF-höstresa till Stockholm samordnas med eventuellt SF-samkväm.


LSFF:s hemsida