NorCon 13

En kongressrapport av Tommy Persson

NorCon 13 hölls fredagen 2 till söndagen 4 augusti i Oslo. Den utländska hedersgästen var den brittiska författaren Ian Watson. Fannisk hedersgäst var Heidi Lyshol. Kongressen hölls i ett ganska nybyggt hus (det fanns inte där sist jag var i Oslo), Helga Engs Hus, på universitetsområdet Blindern. Det var faktiskt en väldigt bra lokal att ha en kongress i. Bra audiovisuell utrustning, en stor ''hall'', stora föreläsningssalar, en canteen med bänkar och bord och en hel del smårum för mindre programpunkter.

Jag, Magnus Redin och Thomas Padrón-McCarthy åkte på fredag morgon och var utan några större missöden framme vid 16-tiden i Oslo. Efter det vanliga irrandet och felkörandet i Oslo kom vi till slut fram till Blindern.

Öppningsceremonin var bara någon timme försenad. Det mest minnevärda var uppvisandet av en såpbubblepistol. Såpbubblor och science fiction-kongresser hör på något sätt ihop. De hade schemalagt en SF-Quiz direkt efter men då ingen förberett något och det spontana intresset av att deltaga var litet just då så ställdes den in (jag tror inte att den hölls senare heller).

Sedan intervjuades Heidi Lyshol vilket var intressant. Detta följdes av ett föredrag om anime som avslutades med en visning av Mermaid Forest. Sedan var det ''Fantasy på Norsk'', som jag inte hörde på, följt av kvällens sista programpunkt som var en ganska skojig tillställning där Watson, Heidi, Martin Hoare och en del andra folk som brukar besöka kongresser berättade om kongresser. De tog upp relevanta frågor som ''bästa kongress'' och ''bästa roomparty''.

Sista punkten på fredagen schema var ''Sosialt arrangement'' vilket innebar att kongressen flyttade till Johannes Bergs bostad. Detta är en gammal villa med ett väldigt stort rum på övervåningen som lätt svalde 50 personer. Johannes hade också den goda smaken att spela Loreena McKennit under natten. Ett problem med denna efterfest var att vi skulle sova hos Johannes. Stefan Wrammerfors, Padrone och Redin gick och lade sig och sov. I det rum på bottenvåningen som jag tänkte sova i satt Johannes pappa och tittade på OS. Jag blev därför tvungen att vara uppe och dricka massor av öl och prata med norska fans vilket förmodligen var mycket roligare än att sova.

Det visade sig på morgonen att en hel del norrmän (och även Oslobor) sovit på övervåningen. Speciellt irriterande var det att en person som hade fler avsnitt än vi sett av säsong tre av Babylon 5 på videoband ej åkte hem och hämtade det relevanta bandet. Han insåg dock hur desperata vi var så till på söndagen ordnades en visning av de bästa tillgängliga avsnitten av säsong tre. Det ska väl kanske sägas att Babylon 5-fanatiker visade avsnitt kontinuerligt under hela kongressen då de hade fått ett rum att hålla till i.

Lördagen inleddes med en panel om bokdatabaser som jag inte bedömde som så intressant att det skulle ha varit värt besväret att anstränga sig för att inte missa den (vi kom försent helt enkelt). Sedan var det en panel som behandlade vad som skulle hända om rymdvarelser landade i Norge som jag missade också. Efter det var det dags för hedersgästintervjun med Ian Watson. Den var riktigt underhållande och en kul sak var att på frågan om vilken bok man skulle läsa som nybörjare på Ian Watson nämnde han den som jag läste innan kongressen nämligen Deathhunter. Sedan följde en programpunkt som hette ''Minoritetsfandom: Star Trek''.

Klockan tre så höll Watson sitt hedersgästföredrag som hette ''Are You Conscious?''. Ian Watsons senaste bok är Hard Questions som inspirerats av artiklar i journalen Journal of Consciousness StudiesSe <http://www.zynet.co.uk/imprint/jcs.html>. och av konferenser om dessa svåra frågor som hållits i TucsonSe <http://www.zynet.co.uk/imprint/SPECIAL/tucson.html>..

Sedan var det i sidoprogrammet ''SF på TV'' där det var brist på paneldeltagare (förutom moderatorn) så jag blev tillfrågad att vara med. Så då var det jag och moderatorn som inte var speciellt mycket bättre. Istället blev det ett intressant samtal där många i publiken deltog. Detta följdes av ''Star Wars Retrospective: Hva har Star Wars betydd for sf?''.

Klockan sex så var det dags för Star Wash. Det var ett amatörteatersällskap som uppförde en parodi på Star Wars. Ganska minimalistisk dekor och scenen var en föreläsningsal. När man är van vid spex-kvalitet så var det inte så bra utan mest ganska långtråkigt. En del roliga skämt men inte mycket mer.

Innan middagen så var det en ganska kul programpunkt med Ian Watson. Han hävdade att han på grund av gener förstod norska så han svarade (på engelska) på frågor ställda på norska. Ibland träffade han ganska rätt men oftast så blev det helfel på ett väldigt skojigt sätt.

Kongressmiddagen var ''oksestek'' vilket jag hade fått för mig betydde oxbiff eller liknande men som tyvärr visade sig vara oxstek. Jag verkar ha förträngt denna traumatiska mat men jag har för mig att det var kokt potatis till vilket skulle stämma med min förträngning. Som förrätt var det räkcocktail och jag lyckade få två stycken genom att säga något om att jag hellre tog två räkcocktail istället för något annat varvid en kvinna vid bordet sa jag kunde ta hennes då hon inte gillade den. Efterrätten var god och bestod av glass, gelé och puddingar. Ian Watson höll ett mycket underhållande middagstal där han berättade om sina vedermödor vid sammarbete med Stanley Kubrik. Efter middagen var en studentpub i källaren öppen så kongressen fortsatte där för de som inte tittade på film.

Lördagsnatten blev en liten repris av fredagsnatten med efterfest hos Johannes. Jag märkte att Padrone hade vikt ihop sig på en soffa så det fanns plats för mig i det rummet också. Jag var ganska trött efter två nätter med lite sömn så jag gick och lade mig ganska direkt efter att vi kommit till huset. Festandet på övervåningen gick att ignorera.

Söndagen dominerades för mig av auktionen och Babylon 5 vilket gjorde detta till en av de bästa kongressöndagar jag varit med om. Dagen startade med två timmars auktion vilket var alldeles lagom. Jag kommer ihåg att jag köpte ett asiatiskt schackspel med regler på obegripligt språk. Jag lyckades också köpa Tea with the Black Dragon av R.A. MacAvoy som stått på min inköpslista väldigt länge.

Sedan gick jag och lyssnade på Watson som pratade om hans inblandning i Warhammer medan jag väntade på att B5 skulle hinna fram till de avsnitt jag inte sett tidigare och som enligt rykte skulle vara extremt bra. Ryktena stämde, avsnitten var superbra. Synd bara att många norrmän satt och tittade på dessa avsnitt utan att se alla avsnitt innan i säsong tre. Snudd på hädelse faktiskt. En annan nackdel med visandet av B5 var att de riktiga programpunkterna fick lite folk i publiken. Programpunkter under söndagen som jag missade var ''Panel-panel: Hva tror du skjer her?'', ''Forfattere of forlag'', ''Fandom i fremtiden'' och ''Å bygge verdener: Hva må en författer gjøre for at kulturen i verdenen han lager skal virke troverdig?''.

Det var ungefär 150 personer på kongressen. Martin Hoare var där från England, Larry van der Putte var där från Holland, en amerikan var där, en del folk från Bergen var där men inga från Trondheim. Svenskar på NorCon var Magnus Redin, Thomas Padrón-McCarthy, Stefan Wrammerfors, Britt-Louise Viklund, Lars-Olov Strandberg och en person jag inte vet namnet på. Efter avslutningen så åkte namngivna svenskar in till centrum och för att äta. Vi hamnade på en indisk restaurang som jag tyckte var riktigt bra. Enda problemet var att de var ganska nyöppnade och tog ännu inte kreditkort så vi höll på att inte kunna betala notan.

Vi svenskar som sov hos Johannes stannade till på måndagen. På måndagsmorgonen åt vi frukost på överblivna saker från försäljningen på kongressen. Sedan tog vi tunnelbanan in till centrum för att gå till antikvariat och science fiction-affären. Antikvariatrundan blev lyckad då jag hittade Bertrand Russells självbiografi i tre band på engelska för 150 norska kronor. Hemresan gick relativt bra. Vi åt på en pizzeria som hade annorlunda pizzor (jag åt en med jordnötter). Den enda mindre bra saken var att Redin stannade vid massor med urtråkiga gamla nedlagda industrier men det fick man väl stå ut med då det var hans bil vi åkte i.


LSFF:s hemsida