ConFuse 96

En kongressrapport av Leif Stensson

Linköpings science fiction-förening arrangerade 14 -- 16 juni i år för fjärde gången ConFuse, en kongress med science fiction och fantasy som tema.

Årets inbjudna författare var brittiske Peter F. Hamilton och australiska Jane Routley. Peter F. Hamilton debuterade som författare 1987, och fick sin första roman Mindstar Rising publicerad 1993. Hans senaste roman, som utkom tidigare i år, heter The Reality Dysfunction. Jane Routleys första roman Mage Heart var under tryckning när kongressen hölls.

Och på första dagen ...

Kongressen invigdes på fredagen med tal och säckpipemusik, för att därefter rivstarta med den första paneldiskussionen, som handlade om filosofiska problem och berättartekniska möjligheter i samband med konstgjorda varelser. Kort kan man säga att diskussionen var intressant, men inte kom fram till någon egentlig slutsats.

Diskussionen följdes av en panelintervju med bland annat de inbjudna författarna om att skriva science fiction, sedan ett föredrag om delfiner i litteratur och verklighet, en intervju med Jane Routley, och ett samtal med Peter F. Hamilton om att skriva för TV.

Därefter var klockan elva på natten, och några lättsammare aktiviteter vidtog för dem som inte var beredda att gå till sängs.

Och det vart natt, och det vart dag ...

Lördagen mjukstartade med bland annat en fundersam paneldiskussion kring frågan ''Hur har science fiction lyckats frambringa så många kultförklarade TV-serier?''.

Lite tyngre blev det under eftermiddagen när det -- parallellt -- fördes diskussioner dels om science fiction som ersättning för religion, och dels om ''att skapa trovärdighet -- bildkonstens villkor i science fiction och fantasy''.

Efter ännu en paneldiskussion, nu kring temat ''Kvinnliga science fiction-författare'', och före kvällens bankett hanns det även med ett föredrag om Arkivet för UFO-forskning i Norrköping, hållet av dess ordförande Håkan Blomqvist. UFO-arkivet finns till för att försöka bringa någon reda i alla lösa rapporter och myter om UFO-observationer, och vi fick höra att de allra flesta UFO-observationer de fått inrapporterade lätt kunde ges naturliga förklaringar.

Som sista inslag före banketten läste Peter F. Hamilton upp några valda partier ut sin senaste bok, The Reality Dysfunction, och fick sedan svara på några frågor från publiken. Banketten avnjöts därefter i lugn och ro under två och en halv timme. Menyn bjöd helstekt biff, alternativt tomatpaj för den som så önskade. Mot slutet av banketten delades årets Alvarpris ut.

Efter banketten fortsatte paneldiskussionerna, och ämnena ''Människokroppen, årsmodell 2100'' och ''Datorer och science fiction'' avverkades i rask takt.

Som avslutning vidtog ett lekfullt inslag som annonserats som ''ytterst hemlig programpunkt''. Programpunkten visade sig likna en parodi på TV-programmet Fråga Lund; en panel av improvisatörer fick redovisa för vad en rad konstiga föremål var för något.

Söndag

Även på den avslutande dagen hölls det paneldiskussioner, nu kring ämnen som ''Bäst före 2001'' angående hur vissa gamla science fiction-böcker har åldrats medan andra fortfarande känns nya, och ''200 år ung'' om hur ett samhälle skulle kunna tänkas förändras om man kom på ett sätt att drastiskt förlänga folks medellivslängd.

Den panel som drog mest publik under söndagen var dock den som hade det något kryptiska namnet ''Utsikt från Olympen'', och som handlade om nanoteknologi. Om detta var ett nytt ord för någon, så kan man kort säga att nanoteknologi bygger på tanken att man arbetar med mycket mycket små maskiner, inte mer än några nanometer (miljondels millimeter) stora. Det har blivit ett ''hett'' tema i många science fiction-böcker på senare tid, som delvis kopplats ihop med och delvis ersätter den tidigare subgenren ''cyberpunk'' som favorittema.

En annan populär programpunkt var Lars-Olov Strandbergs visning av diabilder från tidigare kongresser, däribland världskongressen Intersection i Glasgow.

Allt som allt ...

Parallellt med kongressens schemalagda aktiviteter pågick en konstutställning, huvudsakligen för science fiction- och fantasy-illustratörer. LSFF:s egna Roger Klein och Mats Öhrman fanns förstås representerade, och Håkan Ackegårds alvinnor var långhåriga som vanligt.

I rummet bredvid utställningen hade SF-Bokhandeln i Stockholm öppnat en minifilial under kongressens tre dagar. Under någon timme på lördagen fanns även Peter F. Hamilton på plats vid bokborden för att signera böcker.

Allt som allt var det en trevlig kongress, med många intressanta paneler och föredrag.


LSFF:s hemsida