Norcon: 1999

en kongressrapport av Hans Persson
När jag nu satt mig ner för att skriva en kongressrapport om Norcon så kan jag inte hitta mina anteckningar därifrån så jag får förlita mig på programmet och minnet. Det senare har en tendens att vara lite opålitligt och på rätt många kongresser gäller det även det tryckta programmet.

Vi som åkte till Norcon 6-8 augusti i min bil var jag, Tommy, Britt-Louise och Michael Pargman (förutom oss fanns Robert Brown, Lennart Uhlin och Chris Loneberg på plats från Sverige). Ursprungligen hade Michael tänkt att köra själv från Stockholm och ta med sig några andra men eftersom de ändrade sig och vi hade en plats över i bilen så verkade det lite onödigt. Vi bestämde att vi skulle åka till Örebro var och en från sitt håll och sedan stanna på första bästa mack på höger sida av vägen när vi kommit ut på E18 mot Oslo. När vi precis kommit ut på E18 och kör förbi en mack på vänster sida så undrade Tommy om vi verkligen sagt att macken skulle vara på höger sida och jag sade att jag var säker på att vi sagt så. Mycket mer än så hann vi inte säga innan min mobiltelefon ringde. Det var Michael som mycket riktigt stannat på macken på vänster sida, så vi vände och åkte en kilometer eller så tillbaka och plockade upp honom innan vi startade mot Oslo igen. Efter ett par timmar på den inte speciellt imponerande vägen så bestämde vi oss för att det var dags för mat. Efter ett litet tag såg vi en skylt som förvarnade om Årjäng, men innan vi hade hunnit bestämma oss för om vi skulle stanna där eller inte (Tommy ville inte vara med om att hamna på en vanlig vägkrog) så hade avfarten passerat och vi insåg att orterna i trakten inte var så stora att det fanns mer än en avfart. Istället bestämde vi oss för att vi skulle stanna på nästa ställe. Jag har glömt vad hålan vi stannade i hette, men av skyltningen utanför matvaruaffärerna var det uppenbart att de till stor del levde av gränshandel, för mycket av deras reklam var på norska trots att vi fortfarande var kvar på den svenska sidan av gränsen.

Väl framme i Oslo satte alla i bilen utom jag igång att läsa kartor för att komma underfund med hur vi skulle navigera för att ta oss till kongressen. Till att börja med kom vi till stationen som låg granne med Britt-Louises hotell, så hon passade på att gå av där. Vi andra tre fortsatte oförtrutet mot kongresslokalen. Trots dubbla kartläsare (eller kanske tack vare?) så lyckades vi faktiskt navigera längs en i princip rak linje från infarten till Oslo och ända till kongressen utan att köra fel. Det gick så bra så jag började misstänka att kongressen skulle vara inställd när vi kom fram eller något i den stilen.

Så var det dock inte utan vi kunde kliva in och börja bekanta oss med övriga deltagare. I registreringen rådde en viss förvirring eftersom vi kom ganska tidigt och saker inte riktigt var på plats än. Framför allt så var kongressboken inte färdig. Den var tryckt och häftad, men den var försedd med väldigt stora marginaler för den var inte korrekt tillskuren än. Om man ville kunde man ta ett oskuret exemplar tills vidare för att senare kunna byta in det mot ett korrekt exemplar. Kongressboken var för övrigt ganska lyxig med färgomslag och så. Förutom kongressprogrammet innehåller den en presentation av Brian Stableford och en novell av honom, presentationer av de två norska hedersgästerna Johan Schimanski och Egil Stenseth samt en genomgång av diverse norska science fiction-priser och vilka som vunnit dem genom tiderna. Jag passade också på att lämna över ett videoband med två avsnitt av Space: 1999 som kongressen beställt till min adress. Tydligen så tar tullbehandlingen av paket flera veckor i Norge och kostar mycket eftersom de inte är med i EU, så det var mycket enklare (och billigare) att beställa till min adress.

Normalt sett brukar jag tillbringa en ganska stor del av min tid på en kongress inne i programmet, men av någon anledning blev det inte riktigt så den här gången. Några av de punkter som jag vet att jag var med på var auktionen (där jag tidvis även agerade löpare och penningaindrivare), Biology -- the physics of the 21st century?, Ekte scientologer spiser ikke muslingerEtt två timmar långt föredrag om L. Ron Hubbard som science fiction-författare och om hur scientologikyrkan kom till och fungerar. Andreas Heldal-Lund som höll föredraget driver en stor anti-scientologi-webbplats och var mycket bra som föredragshållare. När vi kom ut från föredraget så stod det några scientologer utanför och delade ut gratisexemplar av L. Ron Hubbard: Et portret, en centimetertjock A4-stor bok helt i fyrfärg där de vill presentera den sanna bilden av L. Ron Hubbard. Säger de -- fan tro't. Föredragets titel kommer sig av att en av L. Ron Hubbards teorier var att människor härstammar från musslor., Brian Stablefords hedersgästtal (mer om det senare), diabildsvisning från diverse norska 80-talskongresser, Futurism and the future: Will the real 20th century please stand up? (som jag till och med satt i panelen på), Brian Stablefords novellhögläsning och punkten om kommande kongresser (där jag också var med i programmet och presenterade inte bara ConFuse utan även Swecon i Uppsala och Nasacon eftersom ingen från de kongresserna fanns på plats). När jag nu listat de punkter i programmet som jag vet att jag var med på så ser jag att det var fler än jag trodde att det skulle vara, men när jag var på kongressen så kändes det som om jag tillbringade rätt mycket tid i kafeterian. Flera gånger när jag kom in i kafeterian så satt Brian och hans fru Jane i en soffa utan att någon pratade med dem, så jag parkerade i samma soffa och pratade med dem en hel del. Totalt under kongressen blev det flera timmar.

På kongresser det senaste året eller så har jag börjat ha med mig en spion i form av en freestyle med inspelningsmöjligheter. Det är väldigt praktiskt att kunna placera den i ett rum och låta den spela in ett föredrag samtidigt som man själv sitter i någon annan programpunkt. Den här gången frågade jag om jag kunde spela in Brians hedersgästtal vilket han inte hade något emot. Efteråt sade han att jag gärna fick publicera föredraget om jag ville (vilket jag egentligen inte hade tänkt att göra) och gav mig sitt manuskript för att underlätta, så tack vara det och lite OCR-teknik så kan ni på annan plats i detta Månbladsnummer läsa det föredrag Brian Stableford höll på Norcon: 1999. Om ni har några intressanta frågor om talet så kan ni konfrontera Brian med dem på Swecon 2000 (Nasacon) i Stockholm, för han är hedersgäst där också.

Programmet försökte göra en tillbakablick över 1900-talet med bland annat en tredelad punkt om olika tidsperioder (som jag dock missade alla delar av). Även filmprogrammet försökte att visa representativa filmer från olika tidsperioder. Jag tycker att det är ett trevligt tilltag, även om jag missade det mesta av det.

Norcon är bara den andra norska kongress jag har varit på, men trots det tycker jag att jag börjar känna mig ganska hemma även i norsk fandom. I och för sig har jag fuskat lite och varit på några av Oslofandoms första-tisdagen-i-månaden-möten också, men jag vet inte om det gör så stor skillnad. Norska kongresser och fans är trevliga, helt enkelt.


LSFF:s hemsida